Altbier, waar kan je de echte smaak proeven? | Tien voor bier #5

CREDITS: Christin Hume | Unsplash
[powerkit_alert] Bij Manify zijn wij een groot voorstander van de vrijdagmiddagborrel. Het is dan ook niet voor niets dat wij met ‘Out of office’ jou helpen om het weekend heerlijk in te luiden. Mocht je daar niet bij kunnen zijn, kan je de vrijdagmiddagborrel op je werk uiteraard niet aan je voorbij laten gaan. Vier uur is hét tijdstip dat het bier wordt opengetrokken. Om tien voor vier wordt er nog wat bier bijgehaald, maar dan ontstaat die ene vraag: “Wat moet ik in godsnaam halen?!” No stress, in Tien voor bier geven wij jou iedere week de inspiratie die je nodig hebt om 15.50u.[/powerkit_alert]

Vorige week: Bokbier

Een altbier valt minder op tussen de uitgebreide bierkaart. Er zijn dan ook niet niet enorm veel brouwerijen die zich wagen aan dit biersoort. Als je eenmaal een klassieke altbier hebt gehad zal je er al snel verliefd op worden. Tijd om erachter te komen voor welk bier jij moet kiezen om de echte altbieren te proeven. De oorsprong van de bieren bevindt zich niet ver weg van huis. Een route langs de enkele brouwerijen is daarom een ontzettend goed idee. Vriendenweekend ideetje?

Altbier, waar kan je de echte smaak proeven?

De meeste bieren waren vroeger bovengistend. Enkel in de winter kon er ondergistend bier gemaakt worden. Hiervoor is namelijk een lage temperatuur nodig tussen de vier en twaalf graden Celsius. In het zuiden van Duitsland staken ze met het Reinheitsgebot een stokje voor het bovengistend bier. De brouwers werden op die manier verplicht om enkel in de koude wintermaanden bier te brouwen. De brouwers specialiseerden zich daardoor verplicht in ondergistend bier.

Uiteraard komt daar een uitzondering om de hoek kijken. In Noordrijn-Westfalen, een deelstaat in het westen van Duitsland, gold deze beperking niet. Hier bleven de brouwers het bovengistende bier maken. Het Reinheitsgebot werd later versoepeld en uiteindelijk kon het bier in het gehele land worden gebrouwen. Dat bier werd gezien als de ‘oude’ methode. De naam altbier is dan ook niet ver gezocht. In het Duits wordt oud namelijk vertaald met ‘alt’ en zo is de naam ontstaan.

Kenmerken

Tegenwoordig kennen we altbier als een amberkleurig tot koperkleurig biertje. Inclusief romige schuimkraag die snel inzakt. De geur van altbier is vooral moutig. Denk daarbij aan de geuren van karamel en toast. Ook de smaak sluit daar redelijk bij aan: een combinatie van zacht, zoet en moutig. Het heeft een perfecte balans tussen de volle zoetheid van de mout en de bitterheid van de hop. Het altbier met een alcoholpercentage tussen de 4,5 en 5 procent is het lekkerst bij een serveertemperatuur tussen de zes en acht graden. Proost!

altbier
Foto: JuniperPhotont

Düsseldorf

Als je het echte altbier wilt proeven zal je moeten afreizen naar Düsseldorf. Zeker de moeite waard met al een enkele hotelovernachting. De meeste brouwerijen zal je dan ook in deze omgeving vinden. Zo ook de Bolten-Brauerei uit Korschenbroich. Dit is de oudste nog bestaande brouwer van altbier. Sinds 1266 wordt hier gebrouwen en in 2011 produceerde het rond de 5 miljoen liter. De Boltens Alt van 4,9 procent alcohol zal dan ook smaken naar deze authentieke brouwerij.

Brauerei Diebels is internationaal de bekendste altbrouwerij. Deze ligt op een uur rijden van Düsseldorf. De brouwerij werd in 1898 opgericht. Het altbier is het pronkstuk van de brouwerij, maar de vraag is in de afgelopen afgenomen. Toch blijft Diebels Alt een echte klassieker. Deze alt smaakt hoe een alt moet smaken: milde tonen van geroosterde mout, karamel en toast. Een soepel en subtiel biertje met een alcoholpercentage van 4,9 procent.

Een overzicht van de overige altbier brouwerijen is op de kaart hieronder weergeven. Zo zal je bij Schlösser uit Düsseldorf en Königshof uit Krefeld ook heerlijke altbieren kunnen proeven. Kleine tip: bestel geen Kölsch. Dit bier vindt zijn oorsprong in Keulen en vormt een rivaal tegen Düsseldorf. Zal je dan ook niet in dank worden afgenomen.

Lindeboom

Ook in Nederland vind je enkele altbier brouwerijen terug. Zo ook Bierbrouwerij Lindeboom die het het alt brouwt onder de naam Venloosch Alt. In 1753 werd het bier voor het eerst genoemd. Deze werd op dat moment geproduceerd door meerdere brouwerijen in de binnenstad van Venlo. Rond 1900 kocht Leopold Wolters de brouwerij La Belle Alliance. Dit was een van de brouwerijen in de Venlo die altbier brouwden. In de oorlog breidde de brouwerij uit. Het was toen de enige in zijn soort die in Venlo was overgebleven. Zoon Edmond Wolters werkte later in de oorlog bij Brauerei Diebels. Zoals eerder gezegd internationaal de meeste bekende. Door bombardementen in de oorlog werden de gebouwen in Venlo geraakt en het brouwen werd daardoor stilgelegd.

In 1983 werd het merk Venloosch Alt uitgebracht. Aan het einde van de 20e eeuw werd het bier gebrouwen in Bierbrouwerij Lindeboom. Twee jaar geleden heeft de nieuwe Brouwmeester Jan-Willem Den Hartog van Lindeboom het recept onder handen genomen. Hiermee won het een zilveren European Beerstar Award op de Drinktec in München in de categorie Altbier. Een prestatie waar wij trots op kunnen zijn als Nederland. Door het speciaal kruidenmengsel zal de Lindeboom Venloosch Alt je een unieke smaak in je mond bezorgen. Zeker het proberen waard!

Tijd voor een altbier, proost!

 

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…