Champagnetips
Wanneer je hebt geïnvesteerd in een goede champagne, wil je deze natuurlijk ook op de best mogelijke manier presenteren. Dat begint natuurlijk bij een goed glas. Je hebt verschillende champagneglazen, de meest populaire is de flûte. Echter is dit niet het ultieme glas voor de champagne. Champagnekenners geven aan dat een goed glas moet zorgen voor een goede dosis esthetiek, een bolle vorm waardoor de aroma’s zich goed kunnen verspreiden en het moet als het ware als een glijbaan de champagne de mond in begeleiden.
Voor het openen van de champagnefles kun je het beste voor een rustige benadering gaan. Natuurlijk kan een spectaculaire ‘plop’ om 00:00 de avond nét die extra boost geven, overigens gaat er bij een knal behoorlijk wat koolzuur verloren. Het beste kun je de fles openen door het ijzerdraad om de kurk voorzichtig los te draaien, de fles vast te houden in een hoek van 45 graden en de kurk met je duim tegen te houden om te voorkomen dat hij alsnog wegschiet. Hou een champagnefles – ook bij het schenken – nooit bij de hals vast. Hierdoor wordt de champagne al te warm. Het beste kun je hem met je duim op de bodem vasthouden en de fles op je andere vingers laten rusten.
De optimale temperatuur van een champagne is 7 graden. Hiervoor kun je hem het best op een koele plek als de kelder bewaren en hem een uurtje voor je hem gaat schenken in de koelkast leggen. Bij het schenken moet je er rekening mee houden dat je de champagne niet in één keer in schenkt, dan gaan er namelijk te veel bubbels verloren. Schenk dus liever eerst ongeveer één vierder in en later pas de rest.