Alles wat je wil weten over champagne

CREDITS: Credits: Billy Huynh ⎪Unsplash

De laatste weken van het jaar stonden waarschijnlijk in een thema; pop them bottles! Het meerendeel van alle gedronken champagne in het jaar wordt gecompenseerd in laatste twee weken van het jaar. Maar wat weten we nou van Champagne? Alles over champagne, van feiten tot trends leggen we je haarfijn uit.

Alles over champagne

Alles wat je wilt weten over champagne
FOTO: Deleece Cook⎪Unsplash

Een zuivere trend

Net als alle andere dranken, neigen we naar zuivere dranken. Dranken die het puurst zijn en die na de druif zo min mogelijk in contact zijn geweest met andere smaak-toevoegers krijgen steeds meer aandacht. Oók champagne kent een alle puurste vorm, deze wordt gekenmerkt met de naam brut nature of zero dosage, oftewel geen toegevoegde suikers.

Alcohol No Thanks!

Steeds vaker wordt er een alcoholvrij biertje besteld en daarom word je ook helemaal niet meer raar aangekeken als jij zo’n alcoholvrije besteld. Alcohol wordt vaak gezien als ongezond en een dikmaker, daar komt dus die (bier)buik van. Gelukkig kent de wijnmarkt anno eind 2019 voldoende mousserende alcoholvrije wijnen. Waar blijft die alcoholvrije champagne, guys?

Status Flessen

Champagne wordt niet alleen maar met een chique dinertje of kerst en nieuwjaar gedronken, maar je ziet steeds vaker dat de flessen door (pop)sterren of infleuncers besteld worden in de dikste clubs. Een treintje, vliegtuig of kist mét vuurwerk, je kunt het zo gek niet bedenken of ze komen met de mooiste, schaars geklede dames jouw Dom Perignon, Armand de Brignac of Moët flessen naar je tafel brengen. Gelukkig zit dit (vaak) wel ingegrepen bij de prijs.

Alles wat je wil weten over champagne

Champ in de cocktail

Cocktails, je hebt ze in alle kleuren, smaken en maten. Maar dan ook echt álle! Zo zie je ook steeds vaker champagne gebruikt worden in heerlijke cocktails. Een bijna onmisbare drank die bartenders en cocktailmixers gebruiken in hun nieuwe cocktails.

Rosé

Rosé bier, rosé wijn en nu zelfs ook rosé champagne! Deze champagne is steeds populairder aan het worden dat we het als een ware trend kunnen zien. De rosé is uitstekend te combineren met een heerlijk vis- of vleesgerecht door haar hoge aanwezigheid van fruitaroma’s, maar te droog voor bij een dessertje. Zullen we de rosé champagne vaker op de kaart gaan zien in 2020?

Alles over champagne, Alles wat je wil weten over champagne

Champagne facts

De noordwestelijke streek, champagne is dé streek waar de enige echte champagne vandaan komt. Wordt de druif buiten dit gebied geplukt dan mag het geen ‘champagne’ genoemd worden. Zo’n buiten de streek champagne wordt in deze situatie een cremant genoemd.

Wanneer wordt een champagne dan wel een champagne genoemd? Champagne kent zeven verschillende soorten druiven bestaan. Hierin bevinden zich de bekendste druiven soorten, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. De overige druiven die je ook in een champagne zou kunnen vinden zijn de Arbane, Peit Meslier, Pinot Blanc en Pinot Gris.

Waar drink je welke champagne bij?

Lichte gerechten zoals, schelp- en schaaldieren, vis of wit vlees gaan het best gepaard met een champagne met veel Chardonnay. In tegenstrijd, kun je zwaardere gerechten als rood vlees, wild, een stoofpotjes of een kaas plakje beter aftoppen met een champagne met een hoge Pinot Noir aanwezigheid. Zijn jullie uit eten en eet de een vis, de ander vlees dan is een rosé champagne de beste keuze voor jullie beide. Als je dan toch lekker bezig bent, dan pop je voor het dessert nóg een andere champie open. De zoetere champagnes zijn hierbij de perfect match, maar ook een goede keus bij een paté of een kaasje.

Verschil in glazen

Naast dat ieder glas anders drinkt geeft het ook nog een verschil in smaak aan de champagne. De meest bekende champagne glazen zijn de coupe, de flûte en het tulpglas. Een coupe zorgt met zijn brede vorm veel aroma’s maar verliest hierdoor ook snel de mousse. De smalle flute zorgt juist weer voor een behoudende mousse aan je champagne, alleen komen zo de aroma’s minder tot zijn smaak. Een tulpglas heeft het beste van beide en zou dus praktisch gezien het beste glas voor je champagne zijn.

champagne fles
FOTO: Tristan Gassert  ⎪ Unsplash

Jaarwisseling

Nu de jaarwisseling weer achter de rug is, zijn de meeste flessen erdoor gegaan. In 2017 leverde dit in Nederland maar liefst 4,9 miljard Euro op! Dit zijn ongeveer 3 miljoen flessen aan mousserende bubbels. Nu is dit al behoorlijk wat, maar onze overburen kunnen dit nog wat beter. De Engelse zijn nummer in champagne afnemer van de wereld met bijna 27 miljoen flessen, opgevolgd door de Amerikanen en de Japanners. Wij staan in dit lijstje net buiten de top 10. Met de dertiende plek, slurpen wij Nederlanders ook behoorlijk wat weg.

In laatste twee weken van het jaar wordt er 60 procent van de jaarlijkse champagneconsumptie gedronken. De helft hiervan wordt wordt gedronken op, ja, je raad het al, 1 januari tussen 00:02 en 00:30. Als deze überhaupt wel opgedronken worden en niet door die ene vriend(in) opgespoten wordt, Möet dat nou?

Champagne shower

LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…